VACCINAREA MĂREȘTE ANTICorpii în nas ca primă barieră împotriva CORONAVIRUS

DIFERENȚĂ MARE ÎNTRE VACCINELE PFIZER ȘI ASTRAZENECA

Ghent, 15 septembrie 2021 – Cercetătorii de la UZ Gent și VIB (Institutul Flamand pentru Biotehnologie) au studiat producția de anticorpi COVID-19 în nas. 78,3% dintre participanții la studiu au acumulat anticorpi la locul respectiv după vaccinare. Acești anticorpi din nas pot fi o frână majoră pentru infecție și răspândire.

Anticorpi ca protecție împotriva COVID-19

 

„Coronavirusul intră în corpul nostru prin căile respiratorii superioare”, explică specialistul în nas, gât și urechi, Prof. Dr. Philippe Gevaert. „Anticorpii neutralizanți din sângele nostru fac virusul inofensiv prin blocarea legării proteinelor spike de celulele umane. Dacă anticorpii sunt prezenți și în nas, ei pot forma deja o primă barieră acolo împotriva intrării virusului. Prin urmare, este important să se investigheze, de asemenea, reacția la o infecție și vaccinarea în nas. ”

Majoritatea anticorpilor din nas după vaccinarea cu Pfizer

 

Sângele și nasul au fost examinate de două ori la 46 de participanți la studiu: chiar înainte de prima vaccinare cu Pfizer sau AstraZeneca și la 13 până la 40 de zile după a doua vaccinare. 23 de participanți au avut o infecție înainte de vaccinare. Chiar înainte de prima vaccinare, doar 17,4% dintre ei au prezentat anticorpi în nas.

După vaccinarea completă, 78,3% din toți participanții au acumulat anticorpi în nas. Participanții care au primit Pfizer au prezentat mai mulți anticorpi (96%) decât participanții care au primit AstraZeneca (59%). De asemenea, anticorpii locali din Pfizer au arătat o neutralizare mai puternică a proteinei virale spike decât în ​​AstraZeneca. O infecție COVID-19 din trecut nu a avut nicio influență asupra rezultatelor. Analiza sângelui a arătat aceeași cantitate de anticorpi în ambele grupuri de vaccinare.

Continuarea studiului

 

Nu este încă clar de ce un vaccin produce anticorpi în nas mai des decât altul. „Explicația se poate datora unui interval de timp diferit între cele două doze sau unui efect diferit al vaccinurilor”, suspectează specialistul în boli infecțioase, Prof. Dr. Linos Vandekerckhove. „În timpul unui studiu de urmărire, vom identifica evoluția în continuare a răspunsului anticorpilor din sânge și nas. Sperăm să obținem mai multă claritate în acest fel. ”