Unii experți sugerează că varianta de omicron ar fi putut evolua într-o gazdă animală
Când apar variante de COVID-19, înțelepciunea acceptată este că constelația de mutații pe care le conțin s-a dezvoltat la o persoană imunocompromisă care a contractat virusul și nu a putut zdruncina infecția . Dar unii oameni de știință au o teorie alternativă pentru cazul în care cea mai recentă variantă de îngrijorare, omicron, ar fi dobândit un aspect neobișnuit.
Ei speculează că virusul ar fi putut evolua la o altă specie de animale.
Teoria spune că un anumit tip de animal, potențial rozătoare, a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 la jumătatea anului 2020. . La această nouă specie, virusul a evoluat, acumulând aproximativ 50 de mutații pe proteina spike înainte de a se revărsa în oameni.
Kristian Andersen, imunolog la Scripps Research , se numără printre cei care au ridicat ideea că Omicron ar fi putut apărea dintr-un eveniment zoonotic invers.
(Un eveniment zoonotic este atunci când începe un agent patogen animal să infecteze și să se răspândească printre oameni. O zoonoză inversă este atunci când un astfel de virus trece înapoi la o specie animală.)
„Știu că majoritatea oamenilor cred că acestea [vin de la] indivizi imunocompromiși și cred că este plauzibil, dar, pentru a fi perfect sincer, cred că această zoonoză inversă urmată de o nouă zoonoză mi se pare mai probabilă, având în vedere doar dovezile disponibile. ale ramurii cu adevărat adânci, și apoi mutațiile în sine, pentru că unele dintre ele sunt destul de neobișnuite”, a spus Andersen pentru STAT.
- „Nu cred că ar trebui să respingem această posibilitate , pentru că cred că este cu siguranță pe masă.”
- O serie de alți oameni de știință care studiază evoluția virușilor au spus STAT că cred că ideea nu este exclusă . Unii acordă mai multă importanță teoriei conform căreia se dezvoltă variante la persoanele imunodeprimate, în timp ce alții consideră că nu există suficiente dovezi în acest moment pentru a favoriza o opțiune față de cealaltă.
- „Personal, cred că este probabil mai probabil să circule nedetectat, la un individ imunocompromis”, a declarat Emma Hodcroft , epidemiolog molecular la Institutul de Medicină Socială și Preventivă din Berna, Elveția, prin e-mail. Acestea fiind spuse , însă, Hodcroft a insistat că este important să se exploreze ipoteza.
- „Aș considera cu siguranță o ipoteză alternativă plauzibilă la evoluția în timpul unei infecții persistente la un om”, a spus Andrew Rambaut, profesor de evoluție moleculară la Institutul de Biologie Evoluționară din Edinburgh. El a avertizat că a veni cu un răspuns definitiv nu va fi rapid.
- „Nu sunt sigur că vom fi în măsură să spunem cu siguranță pentru o vreme”, a scris Rambaut într-un e-mail.
Una dintre trăsăturile specifice ale SARS-2 stă la baza acestei gândiri. Este ceea ce virologii descriu drept un virus promiscuu; este capabil să infecteze o serie de specii . Câini și pisici de casă. Pisici mari. nurca . Cerbul cu coada albă . Având în vedere cât de ușor pare virusul să sară de la o specie la alta, oamenii care îl studiază presupun că această listă va crește.
Virusul original care a ieșit din Wuhan , China, la începutul anului 2020 , nu a infectat rozătoarele. Dar pe măsură ce variantele – Alpha, Beta, Delta – au început să apară, acei viruși ar putea infecta rozătoarele.
Robert Garry, profesor de microbiologie și imunologie la Tulane Medical School, a urmărit mutațiile SARS-2 care au apărut. Șapte sunt asociate cu adaptarea rozătoarelor – modificările care păreau să permită virusului să infecteze șoarecii, șobolanii și speciile înrudite. Toate cele șapte mutații sunt în omicron, a remarcat Garry. El crede că este o problemă dacă varianta s-a dezvoltat la un animal sau la o gazdă umană, dar dacă este prima, pariul lui ar fi pe rozătoare.
Obținerea unui răspuns ferm ar putea necesita un noroc enorm. Oamenii de știință se uită la diferite specii de animale pentru a vedea dacă pot fi infectate cu SARS-2 ; Dacă ar găsi viruși ca omicron în vreunul, care ar schimba acul.
Dar Michael Worobey , profesor de biologie evoluționistă la Universitatea din Arizona, crede că s-ar putea face niște experimente pe anumite specii de animale sălbatice pentru a vedea dacă acestea pot fi infectate și dacă, atunci când sunt infectate, apar modele similare de evoluție virală.
Studierea ceasului molecular al virușilor care se răspândesc la animale – analizând viteza cu care evoluează și comparându-l cu evoluția SARS-2 la oameni – ar putea oferi, de asemenea, câteva indicii, a spus.
Pentru Worobey, întrebarea este dacă vreo specie de animale se poate infecta cronic cu
„Se mișcă
O parte din ceea ce îl determină pe Andersen să se întrebe
Angela Rasmussen, virolog coronavirus la
„Cred că este destul de evident pentru toată lumea… că acest virus a fost pe un independent
Indiferent dacă această variantă a apărut la o altă specie sau nu, având în vedere capacitatea SARS-2 de a sări specii , este posibil ca lumea să se confrunte în viitor cu variante derivate de la animale, a avertizat Garry . Rezultatul asta? „Va trebui să continuăm să modificăm vaccinurile.”